Фестивал МУЗИКА КЛАСИКА Light
Музички павиљон, Калемегдан

 

 


4. фестивал МУЗИКА КЛАСИКА Light

02-06. јун 2014. године
Музички павиљон, Калемегдан


Отворен 4. фестивал МУЗИКА КЛАСИКА Light

У понедељак, 02. јуна 2014. године, у Музичком павиљону на Калемегдану отворен је 4. фестивал МУЗИКА КЛАСИКА Light наступом квартета кларинета "Невски", са интересантним програмом који је осмишљен као музичко позориште. Кроз мноштво шаљивих скечева, концепција концерта превазишла је устаљене норме који важе за концерте класичне музике, у сјајном извођењу Милоша Бјелице, Адама Боуа, Ђорђа Јовановића и Николе Улемека. Публика је имала прилике да слуша музику различитих жанрова, преаранжирану за 4 кларинета.
Други дан 4. фестивала МУЗИКА КЛАСИКА Light - Школа певања Бојане Николић


Други дана 4. фестивала МУЗИКА КЛАСИКА Light  био је у знаку музичке традиције. Наступили су полазници школе певања Бојане Николић, представљајући фолклорно наслеђе различитих крајева наше земље, потврђујући својим наступом богатство музичке баштине које је карактеристично, не само за Србију, већ и за музику Балкана.  Смењујући се у једногласним и вишегласним песмама, млади уметници потврдили су да добра школа певања може значајно да допринесе очувању традиције, баш као што је она и преношена са колена на колено, усменом традицијом.
Трећи дан 4. фестивала МУЗИКА КЛАСИКА Light - Дечји хор РТС, диригент Снежана Деспотовић


Трећег дана 4. фестивала МУЗИКА КЛАСИКА Light слушали смо Дечји хор РТС, са диригенткињом Снежаном Деспотовић. Овај реномирани ансамбл, најстарији дечји хор у нашој земљи, представио се репертоаром који је обухватио како дела уметничке хорске музике намењене деци, тако и музику других жанрова, као што су популарне филмске теме, фрагменти мјузикла и етно звуци. Тиме су показали да разнолики свет дечјих интересовања отвара простор у различите музичке изазове које је публика на Калемегдану поздравила бутним аплаузом.
Четврти дан 4. фестивала МУЗИКА КЛАСИКА Light - Гудачки оркестар МШ "Петар Коњовић" из Београда, диригенткиња Марија Миловановић


Четврто вече 4. фестивала "Музика Класика Light" представило је младе таленте, гудачки оркестар Музичке школе "Петар Коњовић" из Београда. Ови млади музичари представили су се интересантним програмом који је обухватио обраде музике за гудаче, али и виртуозне странице уметничке музике. Посебну пажњу привукли су солисти, најталентованији ученици школе, који су показали да јесу будућност српског музичког живота. Програм који су извели на Фестивалу до сада је већ имала прилике да чује и публика у Чешкој, где је овај ансамбл имао турнеју током маја месеца. Диригент гудачког оркестра је Марија Миловановић, млада уметница, професор школе, која је показала да прави избор програма и правилан рад са децом даје сјајне резултате, сто је имала прилике да чује и многобројна публика на Калемегдану.
Пети дан 4. фестивала МУЗИКА КЛАСИКА Light - Квартет "Сенсартика"


Квартет "Сенсартика", за свој програм на зваршници 4. фестивала МУЗИКА КЛАСИКА Light, одабрао је, као тему, "фолклор и инспирацију". Врхунским уметничким дометима публици су представили обраде популарних дела уметничке музике инспирисане фолклором, као и познате мелодије других жанрова. Специфичност звука квартета "Сенсартика" даје чињеница да су његови чланови мултинструменталисти, од који се посебно издваја Соња Калајић, која свира тестеру, на којој је извела и чувену "Хабанеру" из опере "Кармен" Жоржа Бизеа. Публика је са одушевљењем, бурним апалузима пратила наступ овог ансамбла, који је био сјајна завршница овогодишњег 4. фестивала МУЗИКА КЛАСИКА Light.


 4. фестивал МУЗИКА КЛАСИКА Light
02-06. јун 2014. године
Музички павиљон, Калемегдан

ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА

Понедељак, 02.06.2014. у 21:00
МУЗИЧКО ПОЗОРИШТЕ - Квартет „НЕВСКИ“

Уторак, 03.06.2014. у 21:00
 ОЈ, ГОРО - Традиционална школа певања Бојане Николић

Среда, 04.06.2014. у 21:00
ПЕВАМО ОД СРЦА - Дечји хор РТС, диригент Снежана Деспотовић

Четвртак, 05.06.2014. у 21:00
 НА КОРАК ДО СВЕТА - Гудачки оркестар МШ „Петар Коњовић“

Петак, 06.06.2014. у 21:00
 СЕНСАРТИКА - Квартет „Сенсартика“

ДОБРОДОШЛИ !


 
Фестивал подржао Секретаријат за културу града Београда

P&C 2014 Mузика Класика