Фестивал МУЗИКА КЛАСИКА Light
Музички павиљон, Калемегдан

 

5. фестивал МУЗИКА КЛАСИКА Light

01-05. јун 2015. године
Музички павиљон, Калемегдан

Отворен 5. фестивал МУЗИКА КЛАСИКА Light

Прве концертне вечери, 01. јуна 2015. године, на свечаном отварању 5. фестивала МУЗИКА КЛАСИКА Light, наступиле су Катарина & Љубица дуо. На концерту под називом „Музика из душе“ извеле су ауторске композиције које су инспирисане светском и домаћом музичком традицијом. Дела компонована за виолину и клавир потврдила су да је музика универзални језика кроз који могу да се синтетишу различите културе и традиције.
Други дан 5. фестивала МУЗИКА КЛАСИКА Light -
Mешовити  хор „Покров пресвете Богородице“ и
дечији хор „Витлејемска звезда“

Друге концертне вечери, 02. јуна 2015. године, наступила су два хорска ансамбла: мешовити „Покров пресвете Богородице“ и дечији „Витлејемска звезда“, под управом диригената Предрага Стаменковића и Маје Алексић. Ови ансамбли представили су српску православну и богомољачку музику, дајући публици могућност да стекне увид у духовну хорску праксу од најранијег времена, па до данас.

Трећи дан 5. фестивала МУЗИКА КЛАСИКА Light -
„Песме за глас и клавир“ композитора Корнелија Станковића, појац традиционалне музике Срђан Асановић и пијанисткиња Јасмина Јанковић

Треће концертне вечери, 03. јуна 2015. године, наступили су појац традиционалне музике Срђан Асановић и пијанисткиња Јасмина Јанковић. Ови уметници извели су „Песме за глас и клавир“ композитора Корнелија Станковића, а извођењем ових дела, фестивал Музика Класика Light  придружио се овогодишњем обележавању 150 година од смрти чувеног великана и првог српског школованог композитора Станковића. Уметници су публици представили дела најзначајније српске музичке традиције која су тек недавно први пут изведена на концертном подијуму.
Четврти дан 5. фестивала МУЗИКА КЛАСИКА Light -
Концерт Одеска за традиционално певање и свирање
МШ Мокрањац из Београда

Четврте концертне вечери, 04. јуна 2015. године, наступили су ученици Одеска за традиционално певање и свирање МШ Мокрањац из Београда. Извели су програм којим су представили богатство националне музичке традиције интерпретирано аутентичним начином извођења. Ученици су представили певање старије и новије традиције, а публика је имала прилике да ужива и у мелодијама које су изведене на фрули и кавалу. Овим концертом уједно је обележено 20 година од оснивања овог одеска у МШ Мокрањац.
Пети дан 5. фестивала МУЗИКА КЛАСИКА Light -
Концерт Дечјег хора РТС

Пете концертне вечери, 05. јуна 2015. године, на затварању 5. Фестивала Музика Класика Light, наступиo je Дечји хор РТС, са диригенткињом Снежаном Деспотовић. На програму овог ансамбла биле су композиције дечје уметничке музике, аранжмани популарних шлагера, као и народних мелодија. Овим избором програма, Дечји хор РТС је још једном потврдио висок уметнички квалитет и спремност да се професионално искаже у различитим жанровима музике.
 5. фестивал МУЗИКА КЛАСИКА Light
01-05. јун 2015. године
Музички павиљон, Калемегдан

Понедељак, 1.06.

МУЗИКА ИЗ ДУШЕ
Катарина & Љубица Дуо

Уторак, 2.06.
МУЗИКА ДУХОВНА
ХОР ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ
диригент Предраг Стаменковић

Среда, 3.06.
ШТО СЕ БОРЕ МИСЛИ МОЈЕ
Срђан Асановић, појац
Јасмина Јанковић, клавир

Четвртак, 4.06.
ТРАДИЦИЈА И САДАШЊОСТ
Етно одсек МШ МОКРАЊАЦ

Петак, 5.06.
ЗАУВЕК ДЕЦА
Дечји хор РТС
диригент Снежана Деспотовић

ДОБРОДОШЛИ!


 
Фестивал подржао Секретаријат за културу града Београда

P&C 2015 Mузика Класика