Фестивал МУЗИКА КЛАСИКА Light
Музички павиљон, Калемегдан
У периоду од 25. до 29.06.2012. године, у Музичком павиљону на Калемегдану, Агенција “Музика Класика”, у сарадњи са Београдском тврђавом, и уз подршку Секретаријата за културу града Београда, као и фирме “Екостар Пак”, организовала је Други фестивал “Музика Класика Light”, конципиран као циклус концерата који класичну музику афирмише у синтези са другим музичким жанровима.
Овогодишњи серијал концерата у оквиру фестивала представио је уметнике различитих афинитета.


Прве вечери фестивала, наступио је Гудачки квартет „Мокрањац“, који је интерпретирао популарне фрагменте уметничке музике, нумере филмске музике, и наполитанскепесме. Овај еминентни ансамбл, који у саставу Владимир Васиљевић (виолина), Виктор Бајлер (виолина), Томислав Милошевић (виола) и Ђорђе Милошевић (виолончело) делује од 2010. године, наставља традицију чувеног Српског гудачког квартета „Мокрањац“, који је 1889. године основао великан српске музике Стеван Стојановић Мокрањац.

Друге вечери Фестивала, наступио је „Вед трио“, који чине Ненад Вјештица Хан (ут), Милош Николић (кавал) и Горан Арсић (зарб). Овај ансамбл, који негује свирање на
традиционалним инструментима, публици је представио музичку традицију Балкана и Блиског истока, показујући одабраним нумерама сличност музичке прошлости различитих народа – Србије, Македоније, Грчке, Босне и Херцеговине, Косова, Турске и Туниса.

Трећи концерт, био је посвећен средњевековној музици. Ансамбл „Flauto dolce“ извео је програм средњовековних веселих песама посвећених Богородици, које су се певале натрговима и прославама тога доба. Ансамбл делује под уметничким руководством Љубомира Димитријевића, и негује традиционално свирање – како у домену богатог инструментаријума који користе, тако и у широком спектру различитих нумера, од инструменталних до вокално-инструменталних.

На четвртом концерту фестивала „Музика Класика Light”, наступио је Дечји хор Радио-телевизије Србије. Под уметничким вођством диригента Снежане Деспотовић, овајхорски ансамбл извео је популарне филмске нумере домаће и иностране кинематографије, као и познате песме деце света. Дечји хор РТС је најстарији дечји ансамбл у нашој земљи. Ове године прославља јубилеј – 65 година од оснивања. Пре Снежане Деспотовић, Хор је водио Златан Вауда, са којим је овај ансамбл стекао светску славу.

На завршници Фестивала, пете концертне вечери, настуо је „Леванте дуо“, који чине гитаристи Александра Лазаревић и Војислав Ивановић. Ови уметници су представили музику сановог компакт диска, коју је компоновао Војислав Ивановић. Музика представља разнородну звучну традицију – од медитеранских земаља, звука Кубе, Јужне Србије, Грчке, до медитативне, поетичне музике. Александра Лазаревић и Војислав Ивановић имају светску гитаристичку каријеру. Заједно наступају од 2008. године, на концертима на којима најчешће интрепретирају музику Војислава Ивановића.
ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА
МУЗИКА КЛАСИКА LIGHT 2012.
Музички павиљон, Калемегдан, 21 час


25.06.2012.
ОД МОЦАРТА ДО ФИЛМСКЕ МУЗИКЕ
Гудачки квартет „МОКРАЊАЦ“

26.06.2012.
МУЗИЦИ С ЉУБАВЉУ
Трио „ВЕД“

27.06.2012.

СРЕДЊЕВЕКОВНА МУЗИЧКА ГОЗБА
“Flauto Dolce” 

28.06.2012.
РАДОСТ ПЕВАЊА
Дечији хор РТС, диригент Снежана Деспотовић

29.06.2012.
ПУТОВАЊЕ ПО ЛЕВАНТУ
„Леванте Дуо"
   Фестивал подржао Секретаријат за културу града Београда


P&C 2012 Mузика Класика